Myślę, że każdy człowiek powinien umieć upiec chleb. Oto bardzo łatwy przepis na pyszne domowe pieczywko.
- 1 kg mąki pszennej (może być taka najtańsza, albo krupczatka)
- 7 łyżek słonecznika
- 4 łyżki pestek dyni
- 1 szklanka otrębów pszennych lub żytnich (albo pół na pół)
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżki soli
- Suche składniki dokładnie wymieszać i wlać do tego rozpuszczone drożdże (3/4 kostki w 1 litrze letniej wody).
Wszystko dokładnie wymieszać, masa nie powinna być twarda (konsystencja gęstej śmietany).
Dwie foremki (keksówki) wykładamy pergaminem i wlewamy masę - tak do połowy formy - bo ciasto wyrośnie.
Wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 1 godzinę i 20 minut (góra i dół - piekarnik).
Po upieczeniu chleb od razu wyjmuję z formy, aby się nie sparzył.
Dwie foremki (keksówki) wykładamy pergaminem i wlewamy masę - tak do połowy formy - bo ciasto wyrośnie.
Wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 1 godzinę i 20 minut (góra i dół - piekarnik).
Po upieczeniu chleb od razu wyjmuję z formy, aby się nie sparzył.
Z
czasem wyobraźnia podpowiada różne dodatki i kombinowanie z tym
przepisem, ćwiczenia czynią mistrza. Raz ten chleb mi się nie udał,
dałam samej mąki żytniej i niestety, dla mnie była to straszna klucha,
ale mój mąż ją zjadł i nic mu nie było, więc chyba był jednak zjadliwy.
Pozdrawiam i smacznego:)
Pozdrawiam i smacznego:)
Pyszny, a skórka to niebo w gębie! :) pierwszorzędny domowy chleb. Polecam. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb. Mniam mniam! ;)
OdpowiedzUsuń