Jesień w pełni, więc jabłek mamy w obfitości (oczywiście takich prosto z drzewa, pachnących i soczystych). Uwielbiam ciasto kruche, jest łatwe w przygotowaniu, można je zrobić "na zapas" i zamrozić, do tego fantastycznie smakuje z jabłkami.
- 3 czubate szklanki mąki
- 1 szklanka cukru i 4 łyżki do piany z białek
- kostka margaryny
- paczka cukru wanilinowego (lub cynamonowego)
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jabłek
- pół opakowania kisielu (taki zwykły, nie żadna "słodka chwila")
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia - mieszamy.
- Margarynę kroimy w kawałki i dorzucamy do miski.
- Żółtka oddzielamy od białek i również dorzucamy do miski - zagniatamy.
- Ciasto po zagnieceniu powinno być miękkie i gładkie, jak się klei do ręki, to należy jeszcze podsypać mąką i pozagniatać.
- Przygotowana porcję dzielimy na dwie części i na trochę wkładamy do lodówki lub zamrażarki.
- Blachę wykładamy pergaminem, rozkładamy pierwszą warstwę ciasta, wysypujemy jabłka (mogą być potarkowane, pokrojone w plastry lub pod postacią musu).
- Pozostawione białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy 4 łyżki cukru i pół opakowania kisielu, mieszamy i wykładamy na jabłka.
- Drugą część ciasta kruszymy na sam wierzch (możemy potarkować na grubych okach).
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 45 minut - na złoty kolor.
- Można najpierw podpiec pierwszą warstwę ciasta, potem powykładać resztę i piec dalej (wszystko zależy od piekarnika).
- Na mus jabłkowy świetnie nadaje się Antonówka (to taka odmiana jabłek, tak dla jasności).
- Ja kroję jabłka na plastry, wrzucam do gara, leciutko podlewam wodą (odrobinkę), dosypuję cynamon i gotuję pod przykryciem na malutkim ogniu, aż jabłka się rozpadną. Taki gorący mus wkładam do słoika, od razu zamykam i odstawiam do ostudzenia zakrętką w dół (aby zassało). Nie pasteryzuję.
- Tak zrobiony mus świetnie się trzyma, nie pleśnieje, a po otwarciu takiego słoika zimą, mam w domu niesamowity zapach, a szarlotka z takimi jabłuszkami wyśmienita!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz