Jesiennych wypieków ciąg dalszy. Proponuje babkę z jabłkami. Ciasto pyszne, mi się udało, a to znaczy, że przepis jest dobry i amatorzy mogą wziąć się do dzieła.
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 i pół szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 1 mały proszek do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4-5 średnich jabłek pokrojonych w kostkę.
- Do miski wsypujemy szklankę cukru, wbijamy 4 jajka, wlewamy szklankę oleju i ucieramy mikserem na puszystą masę.
- Następnie dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy.
- Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i lekko mieszamy łyżką.
- Ciasto wlewamy do foremki (keksówki) wyłożonej pergaminem.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz