piątek, 24 stycznia 2014

Keks jabłkowy


Ciasto bardzo łatwe, niezwykle aromatyczne i pyszne.

Potrzebne składniki:
  • 2 jabłka
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (w zastępstwie może być cukier cynamonowy)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju

1. Potrzebne nam będą trzy miski.

2. Do miski nr 1 wrzucamy:
  • 2 Jabłka pokrojone w kostkę 
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich posiekanych i prażonych lekko na suchej patelni
3. Do miski nr 2 wrzucamy:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki cukru brązowego (w zastępstwie może być cukier cynamonowy)
4. Miska nr 3:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju

5. Produkty we wszystkich miskach mieszamy tylko łyżką (mikser w tym cieście to rzecz zupełnie zbędna)

6. Zawartość miski nr 3 wlewamy do miski nr 2 i mieszamy, na końcu dodajemy zawartość miski nr 1 i lekko mieszamy.

7. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 40 minut.

8. Aby ciasto było atrakcyjne można posypać je przed pieczeniem - cukrem wymieszanym z cynamonem. Ładnie się skrystalizuje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...