wtorek, 27 sierpnia 2013

Ogórki kiszone

Potrzebne składniki (produkty na jeden słoik):
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu czarnego
  • Koper (łodyga z baldachimem, zieloniutki z kuleczkami jest najlepszy)
  • 1/4 liścia laurowego 
  • Chrzan korzeń (ok. 5 cm)
  •  Jeden duży ząbek czosnku (przekroić na pół)
  1. Ogórki myjemy i moczymy jakiś czas w zimnej wodzie
  2. Do każdego słoja wrzucamy wymienione powyżej składniki i układamy ogórki (koper wkładamy na końcu)
  3. Zalewamy przygotowaną wcześniej gorącą zalewą (do 3 litrów wody wsypujemy 4 łyżki soli i troszkę cukru, tyle co na czubku małej łyżeczki, wodę gotujemy i od razu zalewamy przygotowane w słojach ogórki), słoiki od razu zakręcamy.
Dobre rady
  • Ogórki układamy w słoikach ciemniejszą stroną w dół.
  •  Wody zalewamy tak, aby w słoju były przykryte dokładnie wszystkie ogórki.
  • Najlepsze do kiszenia są Śremskie i wyhodowane we własnym ogrodzie.
  • Najlepsza sól to oczywiście kamienna.
  • Nigdy nie umiałam kisić ogórków, ten przepis odkrył moje niewiarygodne zdolności kulinarne. Ogórki udają mi się zawsze! Łatwe!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...